Studeren vanuit thuis

Binnen de informatiewetenschappen is werken of studeren vanuit thuis niet ongewoon. Sterker, de IT was één van de eerste vakgebieden waaruit vanuit thuis carrière gemaakt kon worden.

Werken vanuit thuis levert echter uitdagingen op die je niet hebt als je op studieplekken op de universiteit of op kantoor werkt. Zo dien je zelf je dag te plannen en voor een werkplek te zorgen, mis je misschien sociale contacten of raak je afgeleid door de constante stroom aan informatie uit de media, en kan je lichaamsbeweging beperkt worden tot bed-koelkast-beeldscherm. In dit hoofdstuk staan aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden als je op een gezonde manier vanuit thuis wilt studeren of werken.

Deze pagina is geschreven tijdens de coronacrisis waarbij iedereen gedwongen thuis aan het werk was. Het kan goed zijn dat je daardoor merkt dat thuiswerken je niet ligt of moeilijk is vanwege jouw unieke thuissituatie. Overleg in dat geval vooral met je tutor of de studieadviseur!

Routine

Probeer een vast schema te vinden dat werkt voor jou, je familie of je huisgenoten en waar jij je aan kunt houden. Overleg hier met elkaar over zodat je weet wanneer jij je thuis kunt focussen op je studie en wanneer je bschikbaar bent voor andere zaken.

Besteed in het opzetten van je routine vooral aandacht aan de start, je ochtendroutine. Hoe begin jij je dag (kop koffie, stukje hardlopen, ...) en wanneer ga je aan de slag? Als dat een geautomatiseerde routine wordt, kan het je helpen 's ochtends probleemloos te starten.

Wanneer de situatie verandert, zal je waarschijnlijk je routine moeten aanpassen. Dat is normaal dus vind dat vooral niet erg: houd je aan je routine, maar wees flexibel genoeg om door te hebben wanneer deze aangepast moet worden. Houd je dan weer aan je nieuwe routine!

Als je samenwerkt met medestudenten of wilt overleggen met docenten of assistenten, zal je daar je routine op af moeten stellen. Wees hierin begripvol naar elkaar.

Pas verder gewoon wat je geleerd hebt over tijdmanagement. De Pomodorotechniek - of een andere vorm van timeboxing - en Getting Things Done kunnen ook thuis werken, en ook het maken van een planning zorgt voor routine.

Vaste werkplek

Naast routine is een werkplek waar jij je volledig kunt richten op je studie behulpzaam. Bij voorkeur heeft deze werkplek een stabiele internetverbinding.

Het beste kun je gebruik maken van een bureau en bureaustoel waar je rechtop kunt zitten. Is een bureau geen optie, zoek dan een plek zoals een tafel waar je comfortabel kunt werken. Houd daarbij in je achterhoofd dat bijvoorbeeld op de bank werken ongezond is voor je spieren en gewrichten.

Als je klaar bent met studeren en je wilt je werkplek voor andere zaken gebruiken, ruim dan op. Dat kan betekenen dat je aantekening zolang weglegt, maar kan ook zijn dat je laptop van bureaublad wisselt, waarbij de applicaties voor je studie onzichtbaar worden en je collectie spellen binnen handbereik is. Routine hier kan ook helpen met de overgang van werk naar privé.

Sociaal

Zonder de bijeenkomsten op de faculteit mis je mogelijk het contact met medestudenten. Probeer dit contact wel te houden.

Werk samen via GitLab, Telegram, Discord, Zoom, of één van andere applicaties waar jullie je prettig bij voelen. Gebruik je audio, voorkom dan echo door een koptelefoon te gebruiken. Als je video gebruikt, let dan op je privacy: wil je niet dat anderen in je huis meekijken, zet je webcam dan zo neer dat alleen een blinde muur achter je zichtbaar is of gebruik een virtual background.

Samenwerken betekent hier niet per se dat je samen met één opdracht bezig bent. Je kunt ook prima ieder een eigen uitwerking maken en incidenteel overleggen of alleen samen (op afstand) een koffiepauze houden. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de onofficiële Discord server van informatiewetenschappen gebruiken of de online bibliotheek.

De studievereniging via heeft daarnaast een kanaal op Telegram opgezet om dagelijks contact te houden en bijvoorbeeld met je medestudenten tegelijk een film te kijken. Je kunt je hier aanmelden.

Media

Op dit moment kun je overal informatie vinden over het coronavirus. Veel van deze informatie is weinig geruststellend.

Het is belangrijk is om op de hoogte te blijven en bijvoorbeeld de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus binnen de Universiteit van Amsterdam hier te volgen. Aan de andere kant kan het goed zijn om je even op andere zaken te richten, zoals studeren. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken maximaal twee keer per dag naar het nieuws te kijken.

Houd er rekening mee dat geruchten, speculatie en nepnieuws voor onnodige extra stress kunnen zorgen. Als je informatie tot je neemt, zorg dan dat jij je informatie verneemt van betrouwbare bronnen.

Gezondheid

Zorg dat je tijdens je werk niet de hele dag achter je beeldscherm zit. Sta om de zoveel tijd op om bijvoorbeeld een kop thee te halen. Wil je meer beweging, dan biedt het Universitair Sportcentrum workouts die je thuis kunt doen. Ook zijn er diverse spellen die je in beweging houden (Ring Fit Adventure, Beat Saber, Just Dance,...).

Hoewel het logisch klinkt, is het toch makkelijk om te vergeten: gezond eten en een gezond bioritme zijn gezond voor je. Zonder onderwijsbijeenkomsten kan de verleiding groot zijn om je bioritme om te draaien en tot diep in de nacht te programmeren. Doe dat bij voorkeur niet: onderzoek laat zien dat nachtwerken ongezond is en kan leiden tot bijvoorbeeld hartklachten of een angstig gevoel.

Zorg daarnaast voor frisse lucht. Loop een rondje buiten als dat mogelijk is of werk eens met je laptop in de tuin of op het balkon. Zorg hoe dan ook voor goede ventilatie op je werkplek om hoofdpijn te voorkomen. Ook daglicht is mooi meegenomen!

Als laatste, vergeet niet de momenten om te ontspannen. Plan pauzes in. Lees boeken, kijk films of series (in Standard-definition), leer haken of piano spelen, of ga lekker koken. Het is gezond als ontspanningsmomenten ook onderdeel van je routine worden.

Concluderend

Er zijn veel zaken waar je rekening mee kunt houden als je op een gezonde manier vanuit thuis wilt studeren of werken. Ga hiermee vooral aan de slag om uit te zoeken wat voor jou werkt. Soms is dat simpel, maar soms ook niet. Het kan dan slim zijn om met je medestudenten te overleggen: mogelijk hebben zij al een oplossing voor jouw uitdaging gevonden!

Loop je tegen problemen aan, dan kun je ook overleggen met je tutor of de studieadviseur. Ook de universiteit geeft algemene tips voor thuis studeren, inclusief de contactgegevens van de studentendecaan en studentenpsycholoog.